A NÉLKÜLÖZHETETLEN ADATOK VÉDELMÉÉRT

HDS Check

sefilescheck.zip letöltése

A program célja, hogy az automatikus mentések során sérült adatok lehetőleg ne kerüljenek a mentésbe. Leginkább az átkódolós, zsarolós vírusok ellen próbál védelmet adni, így ennek bemutatásával készült az alábbi útmutató.

A Hard Disk Sentinel Pro (HDSP) beépített mentéses központot tartalmaz. A központ előre meghatározott műveleteket tud sorba rendezve indítani (másolás, külső program, stb...). A beépített másoló képes teljes, és különbözeti mentéseket készíteni. A mentések lehetnek "felülírásosak" (egy példányos mentés), és "körbeforgóak" (meghatározott időnként újabb mentés kerül dátumos könyvtár alá, és a legrégebbi ilyen törlésre kerül). A sorba rendezett mentések ha egymás utáni sorrendbe vannak felfűzve, csak akkor indulnak, ha az előző hibamentesen futott le. (Ez csak gyors emlékeztető, a pontos lehetőségeket a HDSP súgója tartalmazza.)

A kódolós vírusok jelenlegi változatai a gépet megtámadva, az összes betűjellel elérhető meghajtó dokumentumait erős titkosítással átkódolják. Így ez ellen védekezni csak megelőzéssel lehet. Legjobb, ha a fontos adatokról naprakész mentésünk van, sokszor automatikusra állítva. Ezzel csak az a baj, ha időben nem sikerül észlelni a vírust, a mentésünk is csak átkódolt adatokat fog tartalmazni.

A HDS Check segítséget nyújthat az automatikus felderítésben. Ehhez a mentendő adatok közé hasonló típusú ellenőrzésre használható állományokat kell tennünk (csali állományok). Ezek az állományok a későbbiekben NEM módosíthatóak! Megkülönböztetésükhöz azonos karakter sorozat adhat segítséget, mely a file nevében azonos helyen található. A kiterjesztés az eredeti tartalommal legyen összhangban. A HDS Check ezekről az állományokról ellenőrző kódot tárol, és azt ellenőrzi (ezért tilos módosítani). Ha hibátlanok, akkor sikeresen fut le, és nem ad hibaüzenetet, a mentés az adatokról elvégezhető. Ha viszont a vírus átkódolta a tartalmat, az ellenőrző kód megváltozik, és hibaüzenettel áll le. Így a HDSP-ben egymás utánra fűzött mentési modul már nem kerül indításra sem! Vagyis sérült adatok észlelése esetén a napi automatikus mentés blokkolásra kerül. Fontos tudni, hogy ez szúrópróba szerű ellenőrzés csak, így előfordulhat olyan állapot, mikor a vírus már aktív, folyamatosan kódol, viszont a kijelölt állományok tiszták még. Ilyenkor sajnos sérült mentés készülhet!

A fenti mentéses rendszert minimum 2 számítógépes hálózat esetén lehet felépíteni. Az optimális a 3 vagy több gép használata, ahol 2 szerver fut folyamatosan. Az egyik a munka szerver, a másik csak a mentéseket végzi. Az alábbi felsorolásban a HDS Check telepítésének és üzembe helyezésének folyamata olvasható:

 1. A mentő szerverre kell telepíteni a HDSP-t és a HDS Check programot.

 2. A munka szerveren a mentendő könyvtárakba kell helyezni az ellenőrzéshez használatos adatokat. Lehetőleg minél több könyvtárba kerüljön ellenőrző állomány, de túlzásba sem érdemes vinni.

 3. A HDS Check program kiválasztó moduljával hálózati elérésen keresztül (NEM csatlakoztatott drive-ként!) ki kell választani a teszt állományokat, és az ellenőrző kódot el kell készíttetni vele.

 4. A HDSP mentő központjában létre kell hozni egy külső programot indító project-et. Pl.:
  "C:\Program Files\Hard Disk Sentinel\CHK\SeFilesCheck.exe"
  Az ellenőrző programnak van két paramétere:
  -off : nem ír semmit a képernyőre (kikapcsolt vagy nem létező monitorra minek írjon)
  -r 3 : mennyi file-nak írja át az utolsó módosítás dátumát (random) a default=2
  itt a random miatt előfordulhat, hogy többször ugyan azt a file-t veszi elő tehát ez az érték inkább maximumnak felel meg. A file-ok használatát szimulálja, ne lehessen fix dátum alapján a csalit azonosítani.
  pl: "SeFilesCheck -off -r 5" vagy "SeFilesCheck -off"

 5. A mentések kialakítása HDSP-n belül, a napi feladatoknál első lefutásúnak beállítva a Check modult. Célszerű az utolsó lefutó project-ben beállítani a mindenkori státusz e-mail küldését. A napi megjövő mail a rendszer és a levelezés működőképességét is visszajelzi! Vagyis nem felesleges szemét az a levél!

A HDS Check beállítása

SeFilesCheckAdm

Kiválasztó program (SeFilesCheckAdm.exe)

Add file: file hozzáadása a listához
Delete hash code: kiválasztott file törlése a listából
Verify hash code: mentett kódok kézi ellenőrzése
Save: összeállítás mentése file-ba
Close: program bezárása

A programban menü segíti a file kiválasztását.

A HDS Check és a Hard Disk Sentinel Pro összekapcsolása

HDS Check projekt
HDS Check projekt

Sorba állítás (a HDS Check utólagos beállításával)
Sorba állítás (a HDS Check utólagos beállításával)

Ideális kisvállalati környezet

Számítógépes környezet

 1. Központi (munka) szerver HDS és lehetőleg RAID1 (tükör) védelemmel ellátva.
  Teljesítménye a kívánt alkalmazásokhoz igazítandó.

 2. Mentő szerver HDSP és HDS Check védelemmel.
  Az 1-es szerverhez NINCS mount szintű kapcsolata. Alacsony fogyasztású integrált processzoros alaplap üzemeltetéséhez elegendő.

 3. Switch esetleg router WiFi lehetőséggel.

 4. Munkaállomás. Az 1-es szerverhez csak a nélkülözhetetlen drive mount engedélyezett.

 5. Munkaállomás. (Mint a 4-es.)

 6. HDD dokkoló. Az off-line mentések készítéséhez ideális.

Végül még egy pár ötlet. A mentéseket célszerű üres időszakra időzíteni, jellemzően hajnalra. Mivel kódolós vírus dolgozhat mentés időtartama alatt is, így csak a "körbeforgó" minimum 2 példányos mentés használata az ajánlott. A HDSP először törli a régebbi mentést, és utána hozza létre az új kópiát. Ha 2 példányos mentést kérünk, akkor meghagyja a tegnapit, és menti a mait (esetleg részlegesen kódoltat). Holnapra a vírus elvégzi dolgát, így a HDS Check észleli, és tiltja a mentés lefutását. Eredményként megmarad a tegnapelőtti hibátlan mentés. Ami viszont nem a "kellemetlen lenne elveszíteni", hanem az "életveszélyes" kategóriájú adatokat illeti, ott célszerű 3-5 példányos mentést beállítani. A dokkoló fontos része a mentő szervernek, hiszen az off-line mentéseket (dobozban a fiókban) itt lehet a legegyszerűbben, a napi munkát nem akadályozva elkészíteni. Ez is fontos része az egésznek! A két szerver és a teljes automatikus rendszer ugyanis csak a működési biztonságot növeli, és előkészíti az adatbiztonságot. A dokkolóban készülő másolatok fizikailag is másik telephelyen tárolandóak. Ebben az esetben lesznek csak az adatok betörés, vagy természeti katasztrófa, tűzeset/árvíz esetén is biztonságban.

Van még egy fontos szempont. A mentés tervezése azzal kezdődik, hogy mekkora az elviselhető adatvesztés mértéke az üzemeltető számára. Ennek ismeretében kell kialakítani a mentés rendszerességét (az on-line és off-line mentését is!).

sefilescheck.zip letöltése

A HDS Check programot Reiter Tibor készítette az Interface Kft.-nél.

A leírást Králik János készítette a Králik és Társa Kft.-nél.

 

Navigáció

Kezdőlap

Hírek

Termékek

Vásárlás

Támogatás

Partnerek

Névjegy

Hasznos oldalak

Letöltések

Gyakran Ismételt Kérdések

Tudástár

Fórum

Kapcsolat

Megosztás

 

Share |

 

Follow hdsentinel on Twitter

Hírlevél

Adja meg e-mail címét, hogy a hírekről, újdonságokról, különleges ajánlatokról értesítést küldhessünk!


© 2024 H.D.S. Hungary. 100% Magyar termék. Minden jog fenntartva.

merevlemez diagnosztika és adatvédelem