A NÉLKÜLÖZHETETLEN ADATOK VÉDELMÉÉRT

HDSDOS USB rendszerindító eszköz használata

A Hard Disk Sentinel DOS 1.00.5-ös változatával lehetőség nyílik a programot rendszerindító USB-s eszközre (például alkalmas pendrive, kártyaolvasóval memóriakártya vagy akár külső merevlemez) telepíteni. Az így készített eszközzel a számítógép indulását követően azonnal megjelennek a merevlemezek státusz információi, még akkor is ha a merevlemez nem formázott, a tárolt adatok nem érhetőek el vagy éppen Windows alatti meghajtóprogram nem teszi lehetővé azok megjelenítését.

Ehhez a Windows alatt futtatandó telepítőnek letöltése és használata szükséges, amely az USB-s eszközt megfelelően előkészíti és a rendszerfájlokat felmásolja rá. FONTOS: ennek a folyamatnak során az USB-s eszköz formázásra kerül, azaz minden korábban tárolt adat elvész róla. Mindenképpen készítsen másolatot a tárolt adatokról a program használata előtt.

Ha az USB-s eszköz csatlakoztatásra került, a letöltött HDSDosUsb program felismeri és felajánlja, hogy rendszerindító eszközt készít. Egynél több USB-s eszköz csatlakoztatásakor figyelmeztet, hogy a megfelelő eszköz (pl. pendrive) kerüljön kiválasztásra. Javasolt csak a rendszerindítási célra kijelölt USB-s eszköz csatlakoztatása a telepítés idejére és a többi USB-s merevlemez, pendrive, memóriakártya ideiglenes eltávolítása.

Néhány opció rendelkezésre áll a telepítés befolyásolására (általában használatuk nem szükséges):

A megfelelő meghajtó kiválasztása után az OK gomb lenyomására egy plusz megerősítést követően (ahol a jelenleg tárolt, törlésre kerülő mappák és fájlok egy része jelenik meg) a program rendszerindító eszközt készít. A folyamat a megjelenő ablakban követhető nyomon:

Az USB-s eszköz megfelelő elkészítése általában 5-30 másodperc alatt lezajlik. Ez alatt a program egy új fő rendszerindító rekordot és partíciós táblát készít, utóbbit megformázza és felmásolja a szükséges FreeDOS rendszerfájlokat és természetesen a Hard Disk Sentinel DOS változatát is. Elsősorban gyorsformázást végez, de ha ez nem lehetséges, teljes formázás lehet szükséges, ami lényegesen tovább tarthat a mérettől függően. Javasolt kisebb kapacitású USB-s eszköz (2 GB vagy kisebb) használata ilyen célra.

A művelet befejezése után az USB-s eszköz rendszerindító célra felhasználható. A BIOS setup-ban USB-HDD rendszerindítás kiválasztása szükséges. A rendszerfájlok és a fájl-adatok 500 kilobájtnál is kevesebb helyet foglalnak, így szinte a teljes kapacitás felhasználható egyéb fájlok tárolására, csak fontos, hogy a rendszerindító fájlok ne kerüljenek törlésre.

Megjegyzések

Miért az USB-HDD módszer? Ez esetben az USB-s eszköz teljesen úgy viselkedik, mintha merevlemez lenne: van fő rendszerindító rekordja (partíciós tábla), boot szektora, stb. Ez a módszer a leginkább elterjedt és kompatibilitási szempontból a legjobb ha USB-s eszközről indítanánk a rendszert. Elméletileg néhány MB-os kapacitástól több GB-os eszközök széles skálája használható így: pendrive-ok, memóriakártyák, külső merevlemezek de akár még extrémebb megoldások is (pl. digitális fényképező vagy mobiltelefon belső memóriája) indíthatóvá tehetőek.

Miért kapom az alábbi üzenetet a pendrive-om használata esetén?

A Windows alaphelyzetben egyszerű kötetként kezeli az USB-s eszközt, fő rendszerindító rekord nélkül, ami viszont szükséges lenne a rendszerindításhoz. Emiatt az alábbi "trükk" szükséges: készítünk egy üres partíciós táblát az USB-s eszközre, az eszközt eltávolítjuk majd újra rendszerbe illesztjük. Ezután a Windows már mint valódi merevlemezt kezeli és gond nélkül (valódi) partíciót hozhatunk létre és formázhatjuk meg azt. Erre számos pendrive és memóriakártya esetén nincs szükség (ez a gyártó által alaphelyzetben használt fájl-rendszertől és struktúrától függ), de ha szükséges, a program kérhető arra, hogy mindenképpen törölje az esetleges rendszerindító rekordot és hozzon létre egy újat. Az eszköz eltávolítása és ismételt csatlakoztatása után nincs szükség más teendőre, csak a program ismételt futtatására (azaz nem kell kézzel formázni a meghajtót).

Miért nem sikerül a pendrive-omból rendszerindító eszköz? Minden egyéb szoftver, böngésző ablak amely a kérdéses eszközt érinti, megakadályozza annak kizárólagos használatát és így formázását. Az ilyen programok előzőleg kerüljenek bezárásra! A Hard Disk Sentinel szoftvert nem szükséges bezárni.

A telepítés hiba nélkül lefutott, de nem indul róla a rendszer, miért? Némely pendrive-okat az alaplapi BIOS nem kezel tökéletesen. Ez sűrűn előfordul olyan pendrive-okkal, melyek a Windows-os Hard Disk Sentinel alatt is "?", "Ismeretlen eszköz", "Hard disk drive xx" vagy hasonló módon jelennek meg: ilyen esetben az eszköz nem rendelkezik korrekt azonosítóval és a BIOS ilyen esetben nem hajlandó arról rendszert indítani. Továbbá nem minden BIOS képes minden pendrive-ot megfelelően kezelni, esetleg érdemes több különböző pendrive-ot is kipróbálni. Elméletileg minden "márkásabb" pendrive, memóriakártya (megfelelő USB olvasóval) működik.

Kérdése lenne, problémát észlelt vagy segítené a fejlesztést a pendrive-ra mentett merevlemez riporttal (ami a HDSDOS /R report.xml megadásával készült) ? Kérjük küldje el nekünk!

 

Navigáció

Kezdőlap

Hírek

Termékek

Vásárlás

Támogatás

Partnerek

Névjegy

Hasznos oldalak

Letöltések

Gyakran Ismételt Kérdések

Tudástár

Fórum

Kapcsolat

Megosztás

 

Share |

 

Follow hdsentinel on Twitter

Hírlevél

Adja meg e-mail címét, hogy a hírekről, újdonságokról, különleges ajánlatokról értesítést küldhessünk!


© 2024 H.D.S. Hungary. 100% Magyar termék. Minden jog fenntartva.

merevlemez diagnosztika és adatvédelem